meserias in bricolaj: asamblare placi pal I

1/13/13

asamblare placi pal I


facem cutia din pal


ti-am zis ca realizarea unei cutii se reduce la prinderea placilor din pal doua cate doua la unghi de 90 de grade. asamblarea asta presupune gaurirea placii din pal. citeste postul anterior, ca sa stii cum se dau gauri curate si precise, apoi trecem la treaba.







orice sistem de prindere ai folosi, inainte de a te apuca de treaba verifica daca ai ce-ti trebuie. ma refer la acumulatori incarcati pentru scule, burghie de diametre potrivite, capete de surubelnita, echer, subler, ruleta, creion. abia la sfarsit vine si berea :)

  • pentru inceput iti prezint cepurile striate (dibluri) din lemn. nu sustin ca ar fi neaparat necesare, deci e decizia ta daca le folosesti. eu le recomand acolo unde simti ca trebuie. nu asamblezi placi cu cepurile, dar le folosesti in combinatie cu orice sistem de prindere pentru rigidizarea imbinarii. cepurile sunt de diferite diametre. gauresti ambele placi (adancimile insumate sa fie un pic peste lungimea cepului), apoi le imbini. nu folosi adeziv daca vrei sa mai demontezi piesa de mobilier. si nu bate cu ciocanul prea energic in cepuri, sa nu spargi placa

cepuri striate

fabricantii de scule ne ajuta sa lucram exact si au facut punctatoarele pentru cepuri. astea ne ajuta sa nu gresim sau, daca am gresit, sa reparam. gauresti placa in cant pentru cepuri, pui punctatoarele in locul cepurilor, apoi vii cu placa cealalta si o pui pe pozitie. cand ai apasat-o, pe melamina raman semnele perfecte pentru gaurile de cepuri. pe piata am vazut punctatoare de 6 mm, 8 mm si 10 mm.


 
folosirea punctatoarelor pentru gauri de cepuri (dibluri)
  

hai sa ne lamurim si cum se prind placile de pal intre ele

  • solutia cea mai rudimentara e fixarea in holtzsuruburi. pe asta o aplici la piesele de mobilier fara pretentii (rafturi simple) sau piese bine ascunse (sertare). placa strapunsa de surub trebuie gaurita la diametru egal cu exteriorul filetului (e gaura de trecere). la suruburi de diametru mare ar fi bine sa zencuiesti marginea gaurii ca sa ai unde sa ingropi capul surubului




cap holzsurub + capac de mascare


placa in care se infileteaza surubul o gauresti la diametru egal cu diametrul interior al filetului.

pentru precizie mai mare te-as sfatui sa gauresti ambele placi simultan: le tii pe pozitie si dai gaura de diametru mic. apoi largesti gaura de trecere cu un burghiu de metal (citeste postul anterior pt detalii). la final, poti sa maschezi capul surubului cu un capacel de plastic in culoarea melaminei. sau, dimpotriva, il poti evidentia cu un capac de alta culoare.

pal prins cu surub autofiletant mascat de capac


pal prins in holtzsurub cap hexagonal mascat de capac

  •  o varianta mai eleganta e sa folosesti suruburi cu cap inecat, imbus (unii le zic ericssoane, altii le zic altfel, le-am pus in foto). pare o varianta rudimentara, dar e folosita de fabricantii de mobila la rafturi, dulapuri, noptiere



in acest caz, gaura prin placa de trecere trebuie sa aiba diametrul egal cu gatul surubului (te sfatuiesc sa gauresti placile simultan pe diametrul mic, apoi largesti gaura de trecere). capul surubului se poate masca cu un capacel din plastic in culoarea melaminei


pal prins cu ericsson mascat cu capac

iti mai spun un singur lucru: capacele de ericssoane au prostul obicei sa cada. uite in foto o masca de usa de lift a unui hotel de 5 stele din romania. muncitorii au prins pal-ul bine, dar capacele de pe cateva ericssoane au cazut si se vede nasol. e nasol pt ei, dar sa stii ca eu m-am simtit bine: uite, ma, la mine acasa e mai bine decat la astia la 5 stele :)




  • o varianta mai rezistenta, dar nu si camuflata, o reprezinta prinderea cu coltare. am vazut varianta asta utilizata la dulapuri cu usi fara pretentii. coltarele sunt de mai multe feluri (din plastic / metalice), deci ai de hotarat ce varianta folosesti (in functie de dimensiunea placii, de greutatea pe care o va sustine coltarul). partea proasta e ca piesele astea raman vizibile, deci le alegi in functie de rigorile estetice. cele din plastic sunt mai putin rezistente, dar mai elegante, caci au capace de mascare a suruburilor

 
coltare plastic / metalice
uite cum arata cand sunt montate si cu capacele puse:
     
    coltar plastic cu capac
     
    coltar plastic cu capac

     
    coltar metalic


    demontabil trapezoidal cu surub

      (la demontabilul trapezoidal din foto ambele piese metalice au niste coltzi care se infig in pal cu ajutorul unui ciocan de cauciuc. asamblarea e mai solida)

in postul urmator vom discuta despre asamblarea placilor de pal cu sistemul tija - cama excentrica, foarte popular intre fabricantii de mobila, dar si despre alte variante.

deocamdata te las sa-ti faci mana cu sistemele prezentate pana acum. ia niste bucati de pal melaminat (vezi ca la hornbach au reducere 50% pentru resturile de placa), cumpara suruburi / coltare si joaca-te.
iti faci mana, te prinzi cum functioneaza, vezi ce parte a operatiunii e mai delicata, unde apar erori, unde trebuie sa fii mai atent. spor!








ai terminat? meriti o bere :)

3 comments:

  1. Exista cumva clesti de prindere a palului atunci cand dai gaurile/etc. Nu ma refer la clesti pentru 2 placi ci pentru 3, care sa mi le tina in unghi de 90 de grade. De unde se pot gasi mai multe resurse despre bricolaj. As vrea de la 0. Despre tipurile de suruburi, materiale, elemente de prindere, scule,...samd

    ReplyDelete
    Replies
    1. din cate stiu eu, nu exista clesti / menghine care sa realizeze o prindere atat de complexa. poti sa fixezi temporar 3 placi din pal pe o masa speciala, dotata cu menghina, dar pretul uneia este cam mare. mai bine masoara cu atentie, da semne si gaureste / prelucreaza placile separat

      despreun resurse in domeniul bricolajului, as zice ca esti la locul potrivit: acest blog. eu imi dau silinta sa prezint lucrurile de la zero. ai o postare cu toate tipurile de surub folosite la pal. ai in diferite postari prezentate toate tipurile de prinderi intre placile din pal. ai prezentate toate sculele electrice folosite in proiectele de aici si in activitati uzuale de meserias. deci aici inveti totul de la zero. ai bunavointa, te descurci cu ce gasesti pe acest blog.

      in pagina principala, in banda de sus gasesti linkuri la subpaginile "scule" si "proiecte". da click acolo si alege-ti scula / proiectul despre care vrei sa afli.
      - daca te intereseaza vreo scula si nu-i gasesti prezentarea, spune-mi cum se numeste. in masura posibilitatilor, voi trata subiectul intr-o postare viitoare
      - daca te intereseaza un proiect anume si nu-l gasesti prezentat pe blog, spune-mi despre ce e vorba. daca ma pricep, voi publica o postare pe acea tema.

      Delete
  2. ....in legatura cu prinderea a doua placi la 90 de grade, am vazut pe youtube pe un tip care a prins un echer de 90 grade cu laturile pe placi si la imobilizat de placi cu menghine de mana. Asemanator eu prind placile la 90 grade cu niste bucati de metal paralelipiped (foste cutite de strung), si pe fiecare latura imobilizez cu menghina de mana, cu echerul masor sa fie 90 grade intre placi,apoi gauresc cu burghiu special de lemn cu doua diametre, care da si gaura mica si cea mare .. pentru ericssoane.

    ReplyDelete