meserias in bricolaj: operatiunea dulapul I

1/1/13

operatiunea dulapul I

 

cantuim placi de pal



daca tot e 1 ianuarie, inceput de an, hai sa incepem si treaba la dulap. ca sa facem rost de pal melaminat trebuie sa mergem la shopping. placile de pal sunt de diferite grosimi

placi de pal
  • cel mai intalnit (folosit la mobila) este pal-ul de grosime 18 mm; placa iese pe poarta fabricantului la dimensiunea standard de 2,8 m x 2,07 m, cu canturi nefinisate

  • tot in categoria populara intra si pal-ul de grosime 38 mm, cu denumirea generica de blat de bucatarie; asta are un cant finisat; latimea standard este de 60 cm, iar lungimea placii difera, poate fi de 3,05 m sau 4,1 m; evident, exista si blat de alte grosimi (20 mm, 28 mm etc)









ne concentram pe palul de 18, pentru dulap. poti lua o placa intreaga si o tai tu acasa. daca dulapul tau e alcatuit din placi rectangulare, te sfatuiesc sa le cumperi gata taiate la cotele calculate de tine. marile magazine de bricolaj iti ofera serviciul de taiere cu masinarii precise la un pret rezonabil. iti ramane doar sa verifici cu atentie inainte sa preiei marfa. masoara fiecare placa si, daca e vreuna cu eroare, cere-le sa-ti taie alta. daca ai placi cu margini rotunjite / colturi la unghiuri diferite de 90 de grade, cei de la magazin te vor refuza. le tai tu cu pendularul (vezi postare ferastrau pendular) si le slefuiesti cu glaspapir (vezi postare slefuitor)

ai placile, trecem la finisat marginile. unele magazine au masini de cantuit, dar masinariile astea sunt fitzoase rau, au prostul obicei sa nu functioneze exact atunci cand avem noi nevoie de ele. mie mi s-a intamplat de foarte multe ori, asa am ajuns sa ma ocup singur de treaba asta.
cant pentru pal


acum trebuie sa stabilesti care este necesarul de cant. aici vorbim despre tip si lungime. cu lungimea e simplu: unele placi au o singura latura vizibila, altele au 2, 3, in cel mai rau caz 4. fa socoteala cu atentie, sa nu cantuiesti inutil. cat despre tip, discutia e un pic mai lunga.


diferente grosime cant

sunt mai multe modele de cant, care difera prin materialul din care sunt realizate, forma, modul de aplicare pe placa de pal, grosime, rezistentza. sa le luam pe rand.

1. pvc


cant pvc
e cea mai scumpa varianta de cant. totodata, e cel mai greu de pus pentru ca necesita frezarea placii de pal. se monteaza pe sistem tip nut-feder, dar e bine sa folosesti si adeziv ca sa hidroizoleze bine placa de pal (daca trage apa se umfla)


e un cant rezistent la uzura (frecare, lovire), deci il pui o data si tine o eternitate
e cel mai gros tip de cant, poate ajunge pana la 5 mm (forma poate fi bombata sau cu grosime egala pe toata latimea). daca-l folosesti, vezi sa nu te fure la dimensiuni. adica, tu ai facut calculele pornind de la o latime data a dulapului si ti-au rezultat cotele placilor de pal. insa, daca le pui cant gros pe toate laturile si le asamblezi, vei constata ca dulapul tau s-a latzit! diferentza provine din insumarea tuturor straturilor de pvc adaugate. fiecare placa se poate "dilata" cu pana la 1 cm!




recunosc, eu nu recomand acest tip de cant. e dificil de pus, pretentios, iar rezistentza mecanica buna nu e un avantaj suficient de mare ca sa ma convinga sa-l folosesc prea des

2. abs


cant abs
si asta e un cant gros (2mm), deci in momentul in care-l aplici pe o placa ii schimba dimensiunile. ai grija la calcule!
datorita grosimii, si asta e un cant de uzura.

e usor de aplicat prin lipire.










gasesti canturi abs de doua feluri:
  • cant simplu, care se lipeste cu prenadez / silicon
  • cant termoadezivat (are un strat termoadeziv de la mama lui, se pune pe pal si se lipeste cu fierul de calcat)



nu recomand varianta simpla, care se lipeste cu adeziv. e munca multa si pierzi vremea asteptand sa se intareasca lipiciul. timpul asta se multimplica daca ai de cantuit aceeasi placa pe mai multe laturi (nu prea poti lipi simultan mai multe laturi pentru ca nu ai cum sa le presezi). e mai usor de folosit versiunea termoadezivata, care se lipeste cu fierul de calcat si se fixeaza rapid
un alt motiv pentru care nu recomand acest tip de cant este finisarea. cantul abs se cumpara cu o latime mai mare decat grosimea placii. dupa ce se intareste adezivul, excedentul de cant ramas de o parte si cealalta a placii trebuie indepartat. ei bine, asta e o lucrare dificila: abs-ul e tare, se taie greu cu cuterul (si cand e cald, si cand e rece), ca sa aiba o fatza frumoasa mai trebuie smirgheluit cu o masina de slefuit. deci, munca multa. daca ai nevoie, iti faci si timpul necesar si iti iese opera de arta.

3. melamina

e cea mai des intalnita varianta de cant, cea mai usor de aplicat, dea mai rapida, cea mai ieftina

gasesti melamina pe suport de hartie cu un strat termomadeziv pe spate. de aici iti dai seama ca nu e un cant de uzura, nu e pentru mobila utilizata de vandali, dar e mai simplu sa eviti vandalii decat sa pui alt tip de cant:)
fara pretentii speciale la aplicare: se lipeste simplu si repede, cu fierul de calcat.
si banda de melamina trebuie sa fie mai lata decat placa. cand se intareste adezivul, surplusul se indeparteaza foarte usor, cu un cuter sau mai bine cu o bucata de pal (o sa detaliez metoda la postul dedicat melaminei)



cum sa alegi intre cele trei? pai, iti voi furniza detaliile tehnice ale fiecarei variante in urmatoarele posturi. in plus, am pus un video ca sa vezi care este principala diferenta la exploatarea celor trei canturi :)


dupa cum vezi in video & foto, palul pvc e nesimtit, parca nici nu l-am pocnit cu ciocanul, in timp ce cantul melamina se resimte foarte tare si n-a reusit sa protejeze pal-ul. abs-ul e undeva la mijloc, adica a rezistat binisor loviturii, dar se vede locul de impact.

urme lasate de lovirea cu ciocanul pe cant pvc / abs / melamina

incepand cu postul urmator ne vom ocupa pe rand de fiecare dintre cele trei variante. pana atunci, spor la orice ai face!

PS: proiectul e descris pas cu pas in aceste postari:

scule-necesare-la-dulapul-din-pal
operatiunea dulapul 0 - pregatiri
operatiunea dulapul I - placile din pal
cant pvc
cant abs
cant melamina
operatiunea dulapul II - cutia
asamblare placi pal I
asamblare placi pal II
asamblare placi pal III
dulap cu spate, dulap fara spate
operatiunea dulapul III usile
demo montare balama
montam balamale pentru pal
accesorii dulap I
accesorii dulap II
accesorii dulap III
accesorii dulap IV
reglaj-balama-dulap-pal

usa-cazuta-la-dulapul-din-pal

No comments:

Post a Comment