usile fac dulapul
balamale usi pal |
avem o structura din pal, cu sau fara spate din placaj, dupa gust. daca n-are usi, cutia asta ramane un raft banal. daca vrei dulap, trebuie sa-i pui usi. despre asta vorbim in continuare.
pentru ca e o tema vasta, sunt foarte multe de spus si aratat, o vom trata in mai multe posturi
pentru inceput, facem teoria usii. de fapt, teoria balamalei, caci aceasta este piesa care defineste usa. daca n-ai montat niciodata asa ceva, poti avea impresia ca-ti trebuie vreo 3 facultati ca sa te descurci in aceasta misiune. in realitate, sa montezi o balama e cat se poate de simplu. ai de masurat, de frezat / gaurit, de strans in suruburi, de reglat si gata.
prima operatiune pe care o ai de facut este proiectarea usii. si aici ma refer la dimensiuni. din nou trebuie sa studiezi un pic piatza de mobila si sa observi cum fac fabricantii usile standard.
usa din pal retrasa / aplicata |
- in cazul usilor retrase (ingropate) in golul din dulap e clar: foaia de usa trebuie sa aiba cote mai mici decat cotele golului, astfel incat sa incapa. se lasa 2-3 mm luft pe fiecare latura, cu exceptia celei pe care montezi balamaua. acolo, luftul e impus de sistemul ales
- in cazul usilor aplicate (acopera inclusiv peretii cutiei pe care o inchide), desi nu exista constrangeri legate de spatiul ocupat, usa se face tot asa, un pic mai mica decat cadrul pe care-l acopera. diferenta e cam la fel, de 1-2 mm pe fiecare latura. exista si curentul de design (suedez, parca, poti verifica la ikea), care a impus usi exact pe dimensiunea exterioara a peretilor incintei
niciuna dintre variante nu e mai buna ca cealalta. conteaza ce-ti place tie, evident daca e in concordantza cu solutia tehnica aleasa. ininte de a te apuca de proiectarea usilor sunt sigur ca te vei uita la usile altora, vei vedea cum arata fiecare si vei decide ce-ti convine, cum vrei sa arate usile dulapului tau.
hai sa vedem cum stam si cu balamalele. sunt multe tipuri:
- simple, cu aripi plane sau banda. se folosesc la usi aplicate. nu au o utilizare larga din cauza aspectului. sunt perfecte pentru usi rabatabile (se rotesc pe axa orizontala). numarul de balamale cu aripi plane il hotarasti in functie de dimensiunea usii (2 - 4 bucati), in timp ce balamaua banda se gaseste la lungimea de 1 sau 2 m si o pui pe toata latura usii. ambele se prind usor, dar au o mare problema: nu sunt reglabile, deci trebuie sa le montezi perfect din prima
- balamale cilindrice cu tija. astea-s gandite sa fie plasate la vedere datorita aspectului. se folosesc mai ales la fronturi (foaia de usa) cu model, sunt pentru amatorii de mobila stil clasic, mai incarcat. in special bucatariile sunt facute cu asa ceva. partea proasta cu ele e ca nu-s reglabile. chiar daca-s montate perfect, usa se lasa in timp si ajungi sa arunci tot dulapul :)
- balama aruncatoare - asta-i balamaua la moda acum in mobila din pal. e drept, moda asta se bazeaza pe criterii beton: aspect & functionalitate. arata bine (adica nu le vezi) si rezolva perfect problema usilor inghesuite: nu se lovesc una de alta la deschidere / inchidere pentru ca balamaua le scoate in afara planului in care se afla celelalte usi. daca au arcuri bune, tin si usile inchise (le trag spre interior, nu mai e nevoie sa folosesti opritor cu magnet / bila). deci, e varianta cea mai desteapta, plus ca e si reglabila 3D (nu si balamaua aplicata!)
balamalele de tipul asta sunt si ele de mai multe feluri. n-o sa facem aici teoria fiecarui tip in parte, ca murim de batranetze. in plus, nu suntem la facultatea de balamale. trebuie sa intelegi un tip, apoi le poti monta pe toate. sa vedem totusi diferentele majore intre tipurile de balamale aruncatoare.
dpdv al montajului sunt balamale aplicate, care se prind simplu in suruburi (din pacate, nu-s reglabile), si cele care necesita o frezare in usa (ø 26 sau 35 mm). apropo de ø 26, o fi asta cota declarata de fabricant, dar nu te chinui sa cauti o freza pe dimensiune, balamaua intra si in gaura data cu freza de 25
din punct de vedere al unghiului de deschidere, sunt balamale normale, care permit deschidere la 95 sau 110 grade, dar sunt si cele cu deschidere larga, de 170 de grade, 270 de grade (pentru usi de colt, compuse din doua foi) etc.
eu le-as mai clasifica si in functie de fabricant. exista pe lumea asta balamale nemtesti si restul :)
mai sunt si alte tipuri, dar cred ca daca ne concentram pe cele amintite pana acum e destul sa te prinzi despre ce este vorba. nu-ti da nimeni extemporal la balamale.
oricum, inainte de a alege ceva, te vei duce cu siguranta in marile magazine, unde toate balamalele sunt expuse atat in ambalaj cat si montate pe bucati de pal. te uiti la ele, tragi de ele, studiezi cum functioneaza si iti dai seama cam ce tip ar fi potrivit pentru usile tale. mai iei in calcul dimensiunea usii, greutatea (o poti accesoriza cu oglinda) si-ti rezulta cam cate balamale aruncatoare iti trebuie pentru usile tale. eu asa as face.
PS: proiectul e descris pas cu pas in aceste postari:
scule-necesare-la-dulapul-din-pal
operatiunea dulapul 0 - pregatiri
operatiunea dulapul I - placile din pal
cant pvc
cant abs
cant melamina
operatiunea dulapul II - cutia
asamblare placi pal I
asamblare placi pal II
asamblare placi pal III
dulap cu spate, dulap fara spate
operatiunea dulapul III usile
demo montare balama
montam balamale pentru pal
accesorii dulap I
accesorii dulap II
accesorii dulap III
accesorii dulap IV
reglaj-balama-dulap-pal
usa-cazuta-la-dulapul-din-pal
Foarte frumos blogul si multa informatie :)
ReplyDeletemerci!
ReplyDeleteExcelent blogul are informatie sistematizata ,eram in cautare de asa ceva.La pagina asta as avea o mica observatie -balamalele banda sunt folosite in special la usile ingropate si nu la cele aplicate.
ReplyDeletema uit sa vad ce-am scris si, daca am gresit, imi asum critica. daca nu, nu :)
Delete