meserias in bricolaj: dulap cu spate, dulap fara spate

1/19/13

dulap cu spate, dulap fara spate



placaj hdf spate dulap

 spatele dulapului: gol sau acoperit?


vorbim despre aceasta faza dupa ce am epuizat discutia despre asamblarea placilor de pal, dar te sfatuiesc sa fii atent. in functie de varianta constructiva aleasa, e posibil sa ai de executat niste operatiuni legate de spate simultan cu cele legate de asamblare!
 






placaj pentru spatele dulapului gasesti de mai multe tipuri, de la pfl banal (placa fibre lemnoase) la placaj hdf (high density fiber), mai multe grosimi (cel de 3 mm e cel mai potrivit), multe culori si variante de finisare (simplu, melaminat, furniruit, vopsit, lacuit). e decizia ta ce vrei sa se vada acolo. mergi in magazin si vei vedea ca ai de unde sa alegi
hai sa vedem ce variante de montaj folosim. te avertizez din start ca primele doua variante sunt de recomandat dusmanilor :) iti bati copiii pana faci santuri / pana frezezi cantul placii. ti le prezint doar pentru ca sunt folosite de unii fabricanti si ti-ai putea dori sa afli cum se realizeaza. eu recomand varianta a treia, cea mai simpla. deci, cum montam spatele?









bride prindere spate placaj


  • placaj montat in canal (sant) - daca n-ai masina de frezat (ca asta demo masina de frezat), trebuie sa improvizezi, deci prelucrezi santul asta o freza actionata de o bormasina. prelucrarea se face pe toate cele patru placi care alcatuiesc cutia. suplimentar, placajul se fixeaza pe peretii laterali ai dulapului cu niste bride din plastic (le pui la bunul simtz, sa zicem din jumatate in jumatate de metru)




in video vezi ca am fixat bormasina, am improvizat o masa de lucru din alte placi de pal ca sa aduc placa la adancimea potrivita de prelucrare. iar pe axa cealalta am folosit un distantier fata de suportul bormasinii ca sa culiseze placa in dreptul sculei. freza folosita face un sant de 2,5 mm latime, deci santul pentru placajul de 3 mm am de facut doua prelucrari (distantierul suplimentar e un cant abs)

uite si rezultatul frezarii si montarii spatelui (vezi ca brida de plastic se introduce intai in placaj, apoi se fixeaza cu surub pe peretele lateral al dulapului)
 
montare spate dulap
  • placaj aplicat intr-o adancitura frezata in cantul placilor. poti face operatiunea asta pe toti cei 4 pereti sau doar pe 2. dupa ce ai pus echerul pe cutie si esti sigur ca placile sunt la 90 de grade, prinzi placajul in cuie / tinte / capse
si aici ai de lucru cu frezarea placilor. varianta cea mai simpla e cu masina de frezat, dar poti s-o faci si cu circularul. in video vezi cum il imobilizez in menghina si-i transform talpa in masa de lucru. in prealabil am setat adancimea de prelucrare la 5 mm (am nevoie de suprapunerea asta a placajului pe cantul placii ca sa am loc sa bat si cuiele). frezez cantul placii pentru un placaj gros de 4 mm, dar o fac cu un disc gros de 2 mm. in mod normal, ar trebui sa fac doua treceri ale placii pe scula, dar e mai simplu sa fac una singura, apoi marginea ramasa se rupe usor cu mana. fac asa pentru economie de timp, dar si sa scap de inca un reglaj al circularului.
uite si rezultatul. am batut placajul in cuie cu capsatorul electric. astea sunt fara floare, deci cam greu de vazut

 
spate dulap din placaj hdf simplu
  

  • placaj aplicat direct pe placile de pal. e cea mai simpla varianta. n-ai nimic de frezat, pur si simplu prinzi in cuie / capse placajul pe spatele cutiei de pal, evident dupa ce ai verificat ca placile sunt perpendiculare intre ele
 
montare spate dulap din placaj hdf simplu
    coltare rigidizare pal
  • daca insisti sa faci un raft fara spate, se poate. rigidizarea si blocarea placilor de pal la unghiuri drepte o obtii cu ajutorul unor coltare de tabla simple sau "T". despre astea chiar nu e cazul sa discutam prea mult: pui echerul pe dulap si le prinzi in suruburi





in cazul raftului fara spate, poti folosi si un artificiu de mare efect: pe zidul unde asezi raftul montezi tapet sau un sticker de perete. astfel, poti realiza o combinatie intre politele pe care le umpli cu obiecte decorative si polite pe care le lasi libere special pentru a fi vizibila decoratiunea din spate. uite niste exemple aici stickere.


cam asta ar fi povestea cu spatele dulapului tau. indiferent de ce varianta alegi, documenteaza-te in continuare: - citeste mai multe despre frezarea placii din pal cu masina de frezat aici demo masina de frezat - citeste mai multe despre frezarea placii din pal cu ajutorul bormasinii aici tutorial-bormasina - vezi dispozitivul de fixat bormasina aici cantul-pvc - amanunte despre frezat placa de pal cu circularul sunt aici tutorial-ferastrau-circular - despre cuiele batute cu ajutorul capsatorului electric gasesti mai multe aici capsator-electric cand esti gata, treci la treaba.

spor!


3 comments:

  1. Salut, am cateva intrebari scurte:
    1) ce fel de freza ai folosit pentru a face santul, unde as putea gasi si cam cat costa?
    2) unde se gasesc de cumparat bridele de prindere spate placaj si cam cat costa?
    3) ce fel de menghina folosesti (cea albastra din clipuri)? Ce latime are, unde as putea gasi, cam ce pret?

    Multumesc anticipat,

    Paul

    ReplyDelete
  2. salut

    -freza folosita e dintr-un set de trei bucati, am dat pe el 20-25 de lei, parca l-am luat din hornbach prisma (au raion de scule electrice, intreaba acolo si gasesti)

    -cu bridele de prindere m-ai incuiat, nu mai stiu de unde le-am luat. incearca la supermagazinele de materiale constructii (hornbach, brico, practiker) sau la magazine specializate in accesorii mobilier. pretul unei bucati e mic, 10-20 de bani (nu stiu exact)

    - menghina e din niro (targul ala nou, cu hale mari din spatele vechiului europa). e la iesirea din bucuresti spre urziceni, la capatul tramvaiului 21. pretul acolo e la jumatate sau chiar si mai mic fata de pretul cu care gasesti aceeasi fieratanie in marile magazine / la tarabele din obor (de acolo o iei la a doua / a treia mana, nu a cinspea). sigur o gasesti si in doraly si china town - mergi pe acelasi traseu, dupa podul peste centura

    ReplyDelete
  3. Bună dimineața,aș avea nevoie de bride din plastic. Stie cineva unde aș putea găsi. Multumesc.

    ReplyDelete