meserias in bricolaj: accesorii dulap pal I

1/28/13

accesorii dulap pal I


hai sa accesorizam dulapul


asadar, avem cutia, avem usi, sa incarcam dulapul de accesorii - necesare sau de fitza. in domeniul asta cerul este limita! poti investi carutze de bani in accesorizarea unui dulap. il faci de 10 de ori mai scump si mai greu decat cutia initiala. totul e sa decizi ce vrei si ce buget aloci acestei operatiuni. du-te la un magazin specializat si vei vedea ca ai de unde sa alegi. noi vom discuta aici doar cateva dintre accesoriile posibile. intai pe cele necesare, apoi si cateva de fitza :)


unde sta dulapul?

- pe pardoseala

il poti aseza asa cum e sau ii pui rotilepicioare

 
picioare dulap
rotile dulap













  • rotilele sunt folosite in special la piese mici (doar nu te plimbi cu sifonierul prin casa). gasesti pe piata o gama larga de variante (cu placa, cu surub), din diferite materiale (plastic sau metal + cauciuc), culori. se monteaza simplu, in bucse filetate cu guler

  • in cazul picioarelor oferta este si mai mare, de la simple pastile de plastic de prins in cuie / holtzsuruburi sub dulap, la picioare pt corpuri de bucatarie, care se mascheaza cu un profil din plastic, pana la picioare inalte, plasate la vedere. deci, sunt picioare de toate dimensiunile, formele, materialele, culorile, preturile. ideea e sa alegi in functie de gabaritul si aspectul dulapului.
daca ai o pardoseala perfect plana si orizontala, n-ai erori de compensat, deci poti pune ce picioare vrei. daca nu, si asta e situatia a 99,99% din locuintele din lume, e mai bine sa alegi un sistem de picioare reglabile pe inaltime.

daca dulapul e masiv, trebuie sa-i pui picioare solide, dar nu foarte inalte, sa nu ridici si mai mult hardughia. la asa ceva eu recomand picioarele reglabile cu surub montate in bucse cu filet metric. evident, la greutate mare trebuie folosite bucsele cu guler, astfel incat greutatea sa fie repartizata pe o suprafata mai mare a placii din pal. la structuri grele, gaura de piulita trebuie data in cantul peretelui lateral. la structuri grele si cu suprafata de sprijin mare te sfatuiesc sa pui mai mult de 4 picioare (pune 2 in plus la mijloc). in foto de jos vezi un picior montat in bucsa filetata cu guler. poti sa-l montezi asa cum vine din fabrica sau, pentru linistea ta, poti sa-i pui si contrapiulita (care sa-l fixeze definitiv).
 


piulite / bucse filetate pentru picioare dulap





dulapurile de inaltime medie pot fi puse si pe picioare mai inalte. si aici e bine sa alegi cu grija punctul de sprijin. in caz de greutate mare, incearca sa montezi piciorul cat mai aproape de margine, eventual chiar pe cantul peretelui vertical

corpurile de bucatarie se aseaza pe niste picioare speciale, inalte de 10 cm, care pot fi mascate cu un profil de plastic (gasesti in mai multe culori). la randul lui, profilul asta se ataseaza de picioarele dulapului cu clipsurile aferente. exista piese de imbinare a placii de mascare in orice unghi (articulatia e din silicon, o indoi cum vrei tu)


 
picior corp bucatarie + accesorii mascare
 !!! pentru structurile inalte am un sfat important: prinde-le de peretele langa care sunt asezate. foloseste niste console in forma de "L", o latura se prinde in dulap, cealalta in zid. in caz de cutremur mai mare mobilierul ramane in pozitie verticala, nu-l aduni de pe jos distrus!

- corp suspendat

ai de ales intre doua variante: ii pui coltare simple sau folosesti sistemul coltar cu gheara + banda de otel.

 
coltar simplu / coltar cu gheara si banda de tabla

coltarul simplu se monteaza pe interiorul dulapului, iar prin gaura cea mai mare trece surubul de fixare in zid.
coltarul cu gheara se monteaza si el pe interior, iar ghearele de agatare trec prin placajul din spate. asadar, placajul trebuie taiat inainte de a-l monta. daca uiti sau te-ai hotarat prea tarziu ca ai nevoie de asa ceva, poti sa faci prelucrarea si dupa, cu un pendular: dai o gaura de diametru mare, bagi prin gaura panza de pendular si tai bucata care trebuie indepartata.



 
coltar cu gheara montat & suruburi de reglaj
banda de tabla de otel se fixeaza in zid in suruburi bagate in dibluri si gata, agati corpurile. coltarul are suruburi de reglare pe doua axe, astfel incat sa te joci cu dulapul cum vrei tu.



uite aici un sistem elegant de prindere a rafturilor in perete. piesa metalica se prinde in zid si intr-o polita a raftului. metalul e mascat de capacul din plastic (am vazut pe piata capace albe, negre si maro)

 
 
raft suspendat

pentru etajere sau rafturi foarte usoare merge si sistemul de fixare in perete din foto de jos:

sistem prindere raft

! pt gauri in zid (ca sa fixezi corpul din pal / raftul sau banda din otel) e bine sa citesti http://supermeseriasu.blogspot.com/2012/11/tutorial-gaura-din-zid.html, ca sa iti amintesti ce pericole te asteapta cand pui bormasina pe pereti.

  • sa punem si niste polite. la capitolul polite fixe ai la dispozitie nenumarate variante. in foto vezi doar cateva care se prind de la simplu la complicat: suport polita simplu, boltz metalic cu guler, suport din plastic prins in surub / cui, sistem prindere polita din sticla etc.
 
sisteme de prindere a politei: simple sau cu surub / cui
 
sisteme prindere polite

sisteme prindere polite
eu nu promovez variantele complicate, care presupun frezarea politei. operatiunea asta e o extravagantza de care ma pot lipsi. boltzul simplu e "the best".


polita frezata

 
polita sticla
! in cazul politei de sticla, masoara cotele cu mare atentie inainte sa mergi la geamgiu. lasa luftul necesar suportului de polita + 1 mm, sa fie. o taiere suplimentara nu-i scumpa, dar slefuirea unei noi margini te va costa!

 

 






gaura trecere cabluri


  • incheiem postul cu o trecere cabluri (pt un blat de birou, de exemplu) - exemplul este cu o piesa de ΓΈ 60. cel mai bine dai gaura asta cu o freza de lemn (din aceea cu mai multe diametre, a mea da gauri de la 60 la 97) - vezi in video. 





gaura diametru mare in placa pal
se poate si altfel: tai pe contur cu pendularul dupa ce ai gaurit interiorul partii de decupat cu cel mai mare burghiu pe care-l ai. la pendular trebuie sa folosesti panza cea mai ingusta, ca sa poti taia pe profil curb! gaura asta arata destul de rau, trebuie finisata




ma opresc aici, dar continuam sa accesorizam dulapul in urmatorul post. pana atunci, te las sa cumperi elementele, sa dai semne, sa montezi ce ai de montat. spor!






ai terminat? meriti o bere :)

No comments:

Post a Comment