meserias in bricolaj: dispozitiv indoit teava

3/10/14

dispozitiv indoit teava

teava dreapta, teava curbata



dispozitiv indoit tevi

unde am mai vazut teava de cupru curbata? serpentina din cazanul de tuica, spirala pentru instalatie solara, spirala schimbatorului de caldura de la un incalzitor instant cu gaz, conductele de la o fantana artezianaarta in metal si asa mai departe.

deci, motive sa iei teava dreapta si s-o indoi dupa cum vrei ti gasesti destule. trebuie doar sa vrei. si sa ai cu ce.















am pus mana pe dispozitivul asta care se lauda ca indoaie tevi.  hai sa-l testam!


pe instructiuni scrie ca poti indoi in forma circulara teava de cupru pentru instalatii (da, numai de cupru) de diametre 8, 10 sau 12 mm (da, e numai pentru teava subtire).

rola dispozitivului:
raza de indoire e identica pentru 3 diametre de teava
daca ne uitam la rola constatam din start ca are o problema constructiva: indoaie trei tipuri de teava la aceaasi raza. si nu e bine.

la carte scrie ca la curbarea tevilor trebuie sa tii cont de relatia:

r min = 6 x d





e drept, alte surse spun ca relatia ar fi:


r min = 4 x d




adica raza minima la care poti curba teava trebuie sa fie de cel putin 6 sau de 4 ori mai mare ca diametrul tevii!

confruntam cu realitatea: dispozitivul asta indoaie teava de 8, de 10 si de 12 la o aceeasi raza de 30 mm indiferent de diametrul tevii. deci incalca regula mentionata mai sus in ambele variante!



sa-l impuscam pe fabricant si sa aruncam scula in tomberon? nu! nu e dracul chiar atat de negru. daca scula incalca normele teoretice, practic se poate lucra cu ea. uite in video cum indoi la 90° o teava de cupru de 10 mm:



cuta la indoire teava cupru
recunosc, am incercat dispozitivul fiind convins ca o sa gatuie teava, dar am reusit. aplici sarcina cu grija, avansezi putin cate putin si se rezolva. in poza vezi detaliul cu partea usor cutata, dar as spune ca rezultatul indeplineste criteriile functionale si estetice ale unei instalatii. aici merita punctat un lucru important: eu am lucrat cum era mai simplu, cu o teava goala pe dinauntru. or, tot teoria spune ca pentru a indoi teava la rece si fara cute trebuie sa o umpli cu nisip (ori cu apa si sa o lasi sa inghetze).
am indoit si teava de cupru de 6, iarasi a fost ok. asadar, chiar daca e cam de rahat, poti curba binisor teava subtire. totusi, nu te astepta sa faci opere de arta.

concluzia mea: dispozitivul asta e o jucarie! niciun instalator serios nu foloseste asa ceva. exista scule mult mai destepte pentru utilizare intensiva in activitatea de indoit tevi de cupru. si totusi, exemplul dat arata ca poti utiliza dispozitivul la instalatii sanitare si faci economie de coturi si suduri. (apropo, ca sa montezi fitingaraia si sa racordezi teava poate ar trebui sa citesti si postarea asta despre sudura tevilor de cupru: lampa-cu-gaz-sudare-tevi-cupru). gama de utilizare care-mi trece mie prin minte e destul de variata:
  • poate vrei sa incropesti o instalatie sanitara si nu ai chef sa folosesti coturi, sa arate mai bine
  • o poti folosi foarte bine ca sa faci traseul mai complicat al tevii de cupru pentru o fantana arteziana de mici dimensiuni (jocuri de apa)
  • poti face o instalatie solara artizanala pentru bucataria de vara (datorita conductivitatii termice foarte bune, dar si rezistentei la coroziune atmosferica, cuprul e ideal pentru asa ceva)
  • ai un proiect legat de distilarea unor lucruri si iti lipseste condensatorul (cu totul intamplator poti face un cazan de tuica :)
_______________________________________

pana acum e clar: pentru un instalator serios asta e o jucarie stupida. dar noi nu suntem nici seriosi, nici instalatori :), noua ne place sa ne jucam cu lucrurile, sa construim una alta din pasiune sau nevoie.
bare metalice indoite cu dispozitivul
daca la indoirea cuprului nu prea merita folosit, as mentiona pe lista utilizarilor posibile indoirea barelor de aluminiu, a barelor de otel ori a sarmelor groase.

!!! nu uita: teava n-o s-o indoi niciodata frumos, dar cu bara merge.

am incercat pe otel, ca e mai tare, si a functionat ok. bara de ø 8 mm s-a indoit cu hopuri, dar am dus lucrarea pana la capat. adica am solicitat dispozitivul pana s-a indoit chiar el, de a trebuit sa-l demontez si sa-l indrept. asadar: otel de ø8 indoaie mai greu, dar reuseste. cu sarma de la ø6 in jos e ok. la aluminiu nu cred ca sunt restrictii.

uite si in video cum indoi doua bare de otel, una de 8 si una de 6:   



in final ajungem la intrebarea de baraj: daca dispozitivul e de rahat, e atat de limitat, de ce pierdem vremea cu el? ca poate avem treaba :) eu zic asa: e bun pe langa casa omului pentru ca indoaie rotund curat si perfect geometric cam orice fieratanie pe care vrei s-o integrezi in vreun proiect de-al tau: realizezi decoratiuni din fier forjat, confectionezi diferite obiecte utile gen suport de pahare, carlige, umerase, console, un suport de flori sau mai stiu eu ce. ultima pe lista, faci arta in metal.

scula nu costa o avere, am dat pe ea vreo 25 de lei, asa ca nu strica sa ti-o iei. joaca-te cu ea, distruge cateva tevi / bare din cupru / aluminiu / otel pana vezi cum functioneaza si ce poti face cu ea, apoi sunt convins ca ii vei gasi tu o intrebuintare.

uite-o de vanzare online aici: dispozitiv indoit teava
uite si ceva accesorii pentru masina de indoit teava accesorii indoit teava



spor!

No comments:

Post a Comment