meserias in bricolaj: tutorial drujba

3/28/14

tutorial drujba

drujba meseriasului


drujba electrica bosch ake 30 s

din instrumentarul meseriasului prezentat pana acum lipseste o scula foarte importanta: drujba.

e de baza in filmele de groaza :), dar si la nenumarate actiuni facute pe acasa: de la taiat lemne de foc ori decupat cherestea la doborat copaci, de la sculptat in gheatza la tuns gardul viu / arborii ornamentali / pomii fructiferi din curte.
 

e cazul sa o luam in discutie, sa completam panoplia.












in orice domeniu ai activa (pomicultura, tamplarie, constructii sau peisagistica), scula asta e de mare ajutor. drujba electrica o folosesti pe langa casa cu prelungitorul de lungime potrivita, drujba cu motor pe benzina iti confera libertate totala, caci poti s-o iei cu tine oriunde.

hai sa discutam intai cateva aspecte legate de securitate. poate ai mai citit pe acest blog ca am folosit numele drujbei ca exemplu de scula fioroasa. nu era o simpla metafora. drujba face ravagii cand e manuita neglijent! sunt norme de protectie de bun simtz, dar sunt si unele specifice acestei scule.
 

- nu porni drujba dupa ce ai baut sau ai luat medicamente care-ti afecteaza puterea de concentrare / atentia!
- nu lucra cu ea daca nu esti echipat cu casca, protectia auditiva si protectia faciala!
- nu o folosi daca n-ai manusi rezistente antiderapante (alea din piele)!
- incaltamintea, la fel, trebuie sa aiba protectie, talpa antiderapanta si bombeu metalic.
- nu in ultimul rand, imbracamintea: poarta haine comode, care sa permita miscarea libera, fara accesorii care sa atarne si sa poata fi antrenate de lantz. deci fara fular, esarfa etc! (n-am mentionat si margelele :)
- unul dintre cele mai importante sfaturi priveste partea care cade dupa ce o tai cu drujba: ai grija ce cade, unde cade, cum cade!


hai sa discutam cele doua modele pe rand.


despre drujba electrica ar fi multe de spus, dar nu ne intereseaza teoria sculei. practica implica operatiuni banale.

  • cand o folosesti: verifici ca are ulei, intinzi bine lantzul pe lama, il fixezi, bagi drujba in priza, dai "enter", verifici cat de bine e fixat lemnul pe care-l tai, infigi coltii opritorului cu gheare in obiectul respectiv si basculezi scula. pe scurt, tai
  • cand n-o folosesti: ai grija de scula. intretinere, in romana. sau mentenantza, daca vrei sa ne exprimam in romgleza de multimationala :)
in privinta intretinerii sunt mai multe aspecte de luat in seama.

- in primul rand, curata drujba dupa ce o folosesti. inlaturi resturile de lemn si stergi rumegusul de pe lantz & lama, astfel incat sa pui mana pe ea cu drag la urmatoarea utilizare.

- a doua operatiune pe care trebuie s-o executi regulat (evident, si in functie de cat o folosesti) e ascutirea lantului. chestia asta o poti face la un atelier specializat sau cu ajutorul unui dispozitiv special, in functie de marca drujbei. deocamdata, al meu taie ok. dar cand voi il ascuti o sa fac o postare despre asta.

indicator nivel ulei
- ultimul pe lista: uleiul. foarte important, caci asigura ungerea lantului si a lamei. umpli rezervorul la inceputul operatiunii, dar tine minte ca uleiul asta e consumabil. daca o folosesti mult timp e bine sa verifici pe parcurs nivelul de ulei si sa alimentezi cand e cazul. ca idee iti spun ca la drujba mea un rezervor de ulei iti ajunge sa tai timp de 15 minute. ca sa afli cat consuma a ta citeste-i instructiunile.

- cand nu o folosesti mult timp e bine sa protejezi de rugina lantul, lama si intinzatorul. le ungi si le depozitezi intr-un mediu uscat, nu-i mare filozofie



!!! exista numeroase tehnici de taiere, in functie de ce operatiune faci. cele mai riguroase sunt cele aplicabile la doborarea copacilor. studiaza instructiunile venite odata cu masinaria ca sa stii cum sa procedezi. nu de alta, dar daca pui un arbore la pamant e bine sa o faci astfel incat sa se prabuseasca in directia in care vrei tu, nu peste masina / casa / gard / grupul de spectatori etc.

in mod normal, un meserias amator se poate multumi cu o drujba electrica. totusi, hai sa o discutam si pe cealalta, sa nu se supere.



drujba cu motor pe benzina e o scula mai desteapta, caci functioneaza oriunde. iti ofera libertate deplina de miscare, insa totul are un pret. libertatea asta inseamna o scula mai scumpa si o intretinere mai pretentioasa. cauza: motorul cu benzina.

partea cu taiatul e la fel ca la versiunea electrica. existenta unui motor cu ardere interna adauga insa niste elemente specifice de intretinere. vorbim despre un set de reguli de bun simtz, pe care le gasesti in orice manual de utilizare. hai sa le insir si eu aici.

  • cand o folosesti: ai grija ce benzina si ce ulei pentru lant folosesti. sunt potrivite, drujba traieste mult. sunt nepotrivite, scula moare rapid. periodic trebuie sa cureti motorul. adica stergi cu carpa resturile de benzina / ulei, apoi indepartezi mizeria cu un jet de aer comprimat.
  • cand n-o folosesti vreme indelungata: o treci in conservare, adica ii golesti rezervorul de benzina, scoti bujia si dai cu solutie anti-rugina in camera de combustie

am zis sa nu las postarea fara un video, asa ca uite si un filmuletz cu o taiere banala executata cu o drujba bosch electrica (asta am, asta folosesc, asta recomand). e o bucata de lemn pe care am asezat-o pe o capra si o imobilizez cu piciorul




daca-ti place scula, uite-o aici de vanzare: motoferastraie. antreneaza-ti mainile, studiaza tehnicile de taiere in functie de proiectul tau si da-i drumul la treaba!

nu inchei pana nu te rog ceva: daca se poate, NU taia copaci! tara asta a fost verde, dar din cauza baietilor cu drujbe risca sa devina maro. hai sa nu se intample asta!


spor!

No comments:

Post a Comment