teflonul, mama etansarii
etansare cu teflon |
vine sezonul reinstalarii tevariei de apa in exterior (curte / solar / balcon) si ma gandesc sa reiau un subiect important: etansarea unei legaturi intre doua armaturi cu teflon / canepa.
am mai pus chestia asta pe blog aici irigatii pt gazon , dar e pierduta intr-o mare de informatii despre aspersoare, deci e cazul sa reiau operatiunea si sa o prezint separat.
intre noi fie vorba, n-as fi facut aceasta postare daca n-as fi inceput la randul meu pregatirile de pornire a instalatiei de apa in curte (umblu un pic la aspersoare). e de sezon, presupun ca si tu esti ai aceleasi preocupari zilele astea, deci iti poate fi de folos acum.
sa reluam teoria. cand cuplezi fitingaraie de instalatie sanitara ai de infiletat o piesa in alta. etansarea acestei legaturi se face cu garnitura (exemplu oberteinul pe corpul robinetulu) sau pe filet. povestea garniturii o lasam deoparte, ca acolo-i simplu: daca garnitura e buna, e de ajuns sa strangi bine piesele cu cheia.
cand lipseste garnitura, oricat de tare ai strange piesele una de alta, printre filetul interior si cel exterior ramane intotdeauna un luft pe unde se scurge apa. d-aia se face etansarea pe filet. banda de teflon e menita sa astupe tocmai golul dintre filetele pieselor asamblate, astfel incat apa sa ramana unde trebuie.
vei gasi mai multe tipuri de teflon pe piatza in ambalaj de culoare rosu, galben si albastru. nu e vreun act de patriotism, de promovare a tricolorului :). e doar codul culorilor in instalatii:
teflon pentru apa / gaz |
- rosu = apa calda
- albastru = apa rece
- galben = gaz metan
teflonul pentru apa e subtire (0,075 mm), ala pentru gaz e un pic mai gros (0,1 mm). pare insesizabila diferentza de 25 de microni, dar la mana se simte. acuma, cam asta-i teoria. in ultima vreme producatorii s-au prins ca teflonul subtire e cam de rahat si au ingrosat sensibil fasia destinata instalatiilor de apa. e drept, pe asta il vand cu titlul de "professional", deci e un pic mai scump :)
din afirmatia anterioara ai dedus deja ca mie imi place sa lucrez cu teflonul gros. e mai rezistent, pot sa trag bine de el pe filet ca sa-l intind, ca nu se rupe / sfasie. si nici nu se face ghemotoc pe doua spire, il pot intinde pe toata latimea sa.
mod de aplicare
- se curata filetele de eventuale impuritati / resturi de teflon / resturi de calti.- iei banda de teflon si o infasori strans pe filetul exterior in sensul in care ai strange o piulita pe filetul ala
intinde bine banda si umple filetul pe toata lungimea!
de cate ori il infasori? pai, asta depinde de jocul pe care-l au piesele imbinate fara etansare. inainte de aplicare, eu infiletez piesele pe cateva spire (sa zic pe distanta de 1 cm) si le misc una fata de cealalta.
in acest fel imi dau seama ce joc exista intre ele, deci ce gol am eu de umplut cu banda din teflon. nu-ti pot da detalii, depinde de piese si de tipul de teflon, dar nici nu exista cifre exacte in domeniul asta. initial e la aprecierea ta, apoi faci ce iti zice imbinarea. pui banda pe filetul exterior, infasori la bunul simtz de cate ori ti se pare tie ca ar trebui, rupi banda si asamblezi piesele.
dupa cum iti spuneam, nu exista un numar fix, prestabilit de straturi de teflon pe un filet. dupa ce-l pui, infiletezi de doua ori cu mana piesele
- daca le imbini prea usor cu mana inseamna ca trebuie sa mai pui cateva straturi de teflon
- daca intampini rezistentza si trebuie sa continui sa strangi cu cheia, e posibil sa fi nimerit cantitatea corecta de teflon. strange cu cheia si vezi ce se intampla. daca ajungi pana la capat si inca ar mai merge strans, ai pus prea putin. demonteaza si mai pune un pic de teflon
- daca nu poti imbina piesele inseamna ca ai pus prea mult. mai scoate cateva straturi
!!! te sfatuiesc sa lucrezi cu teflonul ala cu delicatete si sa-l aplici ca pe o banda, nu ca pe un fir. am vazut meseriasi care-l infasoara neglijent, fac banda aia ghemotoc si o aplica pe filet ca pe un fir de atza. n-are rost sa-i imiti. daca ai vrea treaba proasta ai chema un instalator. de ce s-o faci cu mana ta?
!!! te mai sfatuiesc sa numeri de cate ori infasori teflonul pe filet prima oara, ca sa stii cu cate straturi lucrezi. se intampla ca in timpul incercarilor de infilet / desfiletare sa se sfasie banda din teflon, deci sa trebuiasca sa o iei de la inceput. il dai jos si pui altul, dar e bine stii cum sa ajungi din nou in stadiul unde te-ai intrerupt, sa nu o iei de la inceput cu incercarile
evident ca mai sunt si alte variante de etansare pe filet. o voi aminti insa doar pe cea cu canepa. nu ma bag la variantele cu pasta de etansare, snur de etansare. astea sunt pentru instalatori profesionisti, n-o sa folosesti asa ceva la proiectele casnice.
pentru doua-trei filete, cate etansez eu pe an, merita sa dau doi lei pe o rola de teflon sau pe un snop de calti. nu ma bag in chestii mai scumpe, ca nu-mi place sa arunc cu banii pe geam.
etansarea cu canepa
canepa instalatii |
as zice ca etansarea cu canepa e o metoda vintage, demodata, insa a tinut de cand s-a inventat teava cu filet, nu vad de ce n-ar tine si in continuare.
una peste alta, exista nostalgici si in domeniul instalatiilor. e dreptul lor sa prefere varianta asta, sa ne ocupam de ea. tehnica de aplicare e exact ca la teflon. infiletezi piesele, sa-ti dai seama ce joc ai de preluat cu caltii / canepa. extragi din snopul de caltzi cateva fire si le infasori pe filetul exterior in sensul in care ai strange o piulita pe el. trebuie sa ai grija ca smocul ala de canepa sa se intinda in mod egal pe toate spirele filetului, sa nu se faca ghemotoc pe doua spire, iar celelalte sa fie goale. ca sa nu se desfaca trebuie sa le umezesti un pic (cu scuipat, in cazul din video :)
si aici poti intalni trei situatii:
- ai pus prea putina canepa si piesele joaca in continuare
- ai pus destul si dupa ce ai infiletat piesele de trei ori cu mana trebuie sa treci la strans cu cheia
- ai pus prea multa canepa si piesele nu se pot infileta, deci trebuie sa mai scoti cateva fire si sa incerci din nou
am vazut instalatori care ung canepa cu sapun lichid sau apa cu sapun, vaselina, pasta speciala etc. ajuta la montaj sau la etansare. am vazut instalatori folosind si vopsea pentru asta. e un rahat. daca vrei parerea mea, varianta cu teflon e cea mai curata, cea mai aratoasa si e usor de realizat. de aceea o prefer.
cu orice material de etansare ai lucra, te sfatuiesc ca dupa ce strangi fitingurile sa faci si proba sub presiune, ca sa fii sigur ca lasi in spate o lucrare in regula.
daca ai chef sa lucrezi un pic la instalatii, dar n-ai ce legaturi sa etansezi, uite aici cateva chestii: sanitare
spor!
No comments:
Post a Comment