meserias in bricolaj: ferastrau circular multi pks 16

4/25/14

ferastrau circular multi pks 16

bosch pks 16 multi

mini-circularul meseriasului


am ocazia sa-ti prezint o scula de generatie noua (din seria bosch hobby) care abia a intrat pe piatza. e atat de noua, ca inca n-o gasesti in toate magazinele. e in teste pe la distribuitorii de scule, ca sa vada si ei cat e de desteapta si sa o puna in raft.

vorbim despre un mini-ferastrau, mini-circular sau cum vrei sa-i zici, o scula de taiat cu disc pe numele ei din buletin pks 16 multi.










discuri circular pks 16 multi
ii zice multi pentru ca in functie de discul folosit scula poate taia lemn, pal, mdf, hdf, osb, tego, plexiglas, policarbonat, pvc etc sau, cireasa de pe tort, faianta! poate decupa sau poate taia partial in adancime, rezultand o prelucrare gen frezare de santz in piesa respectiva.






hai sa vedem si de ce-i zice mini. adancimea pana la care poate patrunde discul este de 16 mm. asta, in timp ce un circular normal, cum e ala prezentat aici pe site, poate decupa piese groase de pana la 55 mm. ii mai zice mini si pentru ca diametrul discului taietor este de numai 65 mm. asadar o poti folosi la decupat placi de cel mult 16 mm grosime sau, si aici e o alta chestie misto, frezezi canale in placi de pal.

orice ar fi, nu te lasa pacalit de aparentze, caci are turatie de mers in gol de 6400 rot/min, o putere de 400 W si cand pui scula la treba ai sa vezi ca rezultatul nu e mini. dimpotriva. ai sa vezi imediat.


pentru inceput ne ocupam de securitate. vorbim despre un ferastrau circular, taie rau, deci fii atent! foloseste un disc cu dinti ascutiti, deci fii atent! discul asta se roteste repede, cand taie masinaria vibreaza si are recul, deci fii atent! scula e alimentata la 220V, deci fii atent! te mai sfatuiesc sa citesti instructiunile cu atentie inainte sa incepi lucrul.

sa vedem ce stie sa faca

sens rotatie ax pks 16

intai montam un disc. daca pui disc cu dintzi, vezi pe carcasa masinii sageata care indica directia de rotatie a axului ca sa stii cum sa asezi discul (scula se roteste astfel intat dintii sa atace materialul de jos in sus). daca pui discul diamantat nu conteaza modul in care il asezi pe ax. 


reglaj adancime taiere


hai sa-i reglam adancimea de taiere. o facem foarte precis (intre 0 si 16 mm) cu ajutorul riglei de pe partea frontala

daca lucrezi intr-un mediu cu pretentii poti cupla un aspirator la scula astfel incat sa preiei in mod controlat praful / rumegusul. scula are o mufa reglabila pentru asta. te ajuta si masca din plexiglas cu care este protejata zona unde are loc prelucrarea.



uite cateva materiale taiate cu pks 16 multi: placa de parchet laminat, placaj, placa de lemn multistrat, policarbonat.



as zice ca cea mai spectaculoasa utilizare a lui pks 16 multi este la taierea placilor de gresie / faianta. discul ala diamantat intra ca-n branza si taie placile cu o usurinta incredibila. am taiat destula faianta la viata mea utilizand flexul, dar cu pks 16 e realmente o joaca. uita-te in video:



ca tipsuri de utilizare iti spun cateva lucruri, dar in mod normal le cunosti pentru ca sunt aceleasi ca la circularul normal:
  • nu porni discul cand e in contact cu materialul de taiat. reculul iti poate arunca scula inapoi
  • ai grija la recul in momentul cand incepi sa tai! nu forta o taietura rapida!
  • cand prelucrezi pal melaminat (placaj) taietura arata mai rau pe fatza (partea unde este masina, adica partea pe unde iese discul din material). cea de pe dos are margini perfecte
  • faianta & gresie taie perfect. plexiglas, parchet laminat, placaj sau policarbonat subtire (eu am taiat de 4) taie perfect. !! policarbonatul de 10 mm grosime s-a taiat groaznic. marginea e plina de sparturi. inainte sa tai ceva fa o proba ca sa vezi ce rezultate obtii!
  • o utilizare desteapta e frezarea de canale in pal melaminat (pentru spate dulap, pentru fund sertar, pentru usa glisanta). controlul exact al adancimii de taiere te ajuta sa obtii canalul perfect. grosimea sculei este de 1mm, dar prin mai multe treceri iti faci treaba. (operatiunea asta am mai facut-o intr-o postare din seria "dulapul" cu bormasina, cu circularul si cu masina de frezat)


la final vreau sa-ti arat la ce s-a gandit fabricantul pentru siguranta ta. masinaria e dotata cu mai multe sisteme de securitate, astfel incat sa reduca la minim pericolul de pornire accidentala si de raniri.
disc escamotabil - fanta in talpa pks 16
in video vezi ce limitari functionale i-a gandit producatorul: motorul porneste doar daca apesi in prealabil butonul de siguranta, discul taietor este escamotabil si iese prin fanta din talpa (de fapt talpa aia se rabateaza spre masinarie) doar daca apesi acelasi buton, iar cu talpa detasata (ca sa schimbi discul sau sa cureti masinaria) motorul nu porneste.

daca iti place scula, uite-o de vanzare online aici bosch pks.



spor!

No comments:

Post a Comment