bosch indegi la tuns |
indego, my precioussssss :)
in postarea anterioara am trecut in revista cateva caracteristici ale unei super-scule de tuns gazonul. acum ne vom ocupa in mod special de creierul lui bosch indego. ca are, nene, are!
robotul e mai inteligent decat ai crede ca e necesar pentru o scula de tuns iarba. tu ai de facut un singur lucru: ii stabilesti limitele intre care sa actioneze, de restul se ocupa el:
- ia decizii cu privire la trasee de urmat
- invata si optimizeaza aceste trasee astfel incat aspectul gazonului sa fie cat mai apropiat de ceea ce ai vazut pe "alianz arena"
- coseste efectiv
- isi incarca acumulatorul atunci cand e cazul
- se opreste cand termina.
prima surpriza legata de scula asta o ai cand o pornesti masinaria. zici ca ti-ai porni laptopul pentru ca dai de:
- meniu cu data, ora, limba, programare orar de lucru etc
- memorii in care poate stoca configuratia a trei configuratii (gradini) diferite
- acces cu pin code, care sa-i impiedice pe fraieri sa foloseasca masina neautorizat
ca sa se poata misca, masinaria trebuie pusa in statia de andocare la incarcat. inainte de asta trebuie sa folosesti o cheie rosie (exact ca butonul nuclear din valiza lui putin sau obama:), ca un fel de intrerupator general. fara asta robotul e o mortaciune. odata cheia actionata robotul prinde viatza.
cand o pui sa coseasca prima oara, alta surpriza: masinaria gandeste!
- la primul contact cu un teren de cosit (indego il numeste "gradina noua") masina merge in recunoastere (nu porneste cutitele). se limiteaza sa parcurga perimetrul si cartografiaza suprafata delimitata de tine cu ajutoprul cablului perimetral, apoi se intoarce cuminte in statie si salveaza in memorie harta gradinii.
- la a doua trecere incepe sa parcurga si interiorul zonei de cosit. taie iarba in fasii paralele, dar cand da de perimetru sau de vreun obstacol masinaria va schimba directia de cosire. la final vei avea un puzzle de mai multe sectoare cosite perfect, dar cu orientari diferite. e un aspect eterogen, deci inca se mai poate imbunatati
- la a treia trecere se petrece miracolul. robotul are o functie numita logicut, care-i permite sa "invete" suprafata pe care lucreaza in decursul primelor doua cicluri de cosire. o invata, adica studiaza misiunea, face o harta a perimetrului si obstacolelor (copaci, piscine, foisoare etc), isi programeaza un traseu. cand ajunge la treia cosire, actiunea va fi mai eficienta, iar rezultatul - perfect. asadar, masinaria e capabila sa invete suprafata, sa-si creeze traseul ideal si sa tunda in benzi paralele, pentru un aspect de wembley :)
in functie de dorinta ta, masinaria poate lucra in doua moduri:
- in regim "manual" - tunde iarba atunci cand ii dai tu "enter"
- in regim "orar" - stabilesti tu in ce zile ale saptamanii si in ce intervale orare sa tunda, de exemplu martea de la 10:00 la 12:00 si joia intre 15:00 si 16:00, apoi nu te mai intereseaza. scula se descurca singura :)
robotul comunica cu mediul inconjurator in foarte multe feluri.
- sesizeaza ce tip de iarba are sub cutit si ia decizii. de exemplu, daca iarba e inalta sau are firul gros mareste turatia cutitului si reduce viteza de inaintare (exact cum ai face si tu)
- are senzor de ridicare - intrerupe miscarea cutitelor cand robotul e ridicat + piuie ca sa-ti atraga atentia
- are senzor de rasturnare - intrerupe miscarea cutitelor cand robotul se rastoarna
mesaj de eroare indego - de la senzorul de rasturnare |
- are senzor de blocare - sesizeaza ciocnirea de un obstacol si schimba directia de miscare a robotului
cand mai e putin si se descarca acumulatorul, dar misiunea robotului nu s-a incheiat, scula se retrage discret la statia de andocare, se reincarca, apoi continua de unde s-a intrerupt.
scula e dotata cu interfata cu sd-card, ca sa poata fi diagnosticata la revizie / service
si ultima chestie s.f: "cosasul" asta nu bea, nu doarme in timpul programului, nu injura si nu cere spaga :))
am incheiat cu generalitatile, in urmatoarea postare cosim. pana atunci,
spor!
No comments:
Post a Comment