meserias in bricolaj: bormasina foarfeca - ixo cutter

5/15/15

bormasina foarfeca - ixo cutter

bosch ixo cutter

bosch ixo cutter

daca pana acum am bagat in seama in spcial accesoriile de "entertainment" ale lui bosch ixo (ixo vino, ixo bbq si ixo spice), sa nu crezi ca masinaria asta e destinata utilizarii exclusive la picnic sau in bucatarie. ixo cutter e un accesoriu demn de interesul unui meserias, caci transforma surubelnita intr-o... foarfeca.

daca vrei sa tai mecanizat si n-ai scula potrivita, in loc sa-ti cumperi una din masinariile prezentate pana acum  (tutorial cuter electric si foarfeca-bosch-xeo) ori alte versiuni, cumperi doar accesoriul asta, il atasezi la bosch ixo si te-ai scos.






asadar, cu ixo cutter in prelungirea lui bosch ixo, ai transformat bormasina intr-o foarfeca electrica. de fapt, daca te uiti la poza de jos, observi ca l-ai obtinut fix pe bosch xeo. si asta, prin simpla extragere a mansonului de cauciuc din capatul surubelnitei ixo si atasarea varfului cutter. uite in video ce simplu se face.








dupa cum ti-am aratat in filmulet, poti monta accesoriul pe ixo in 8 pozitii diferite, faci asta la alegere, in functie de materialul de taiat, de accesul la zona de taiere, de mana cu care lucrezi, de pozitia ta relativa fata de materialul taiat etc.


  • ce poti taia cu ea? o groaza de materiale: textile, musama, mocheta, linoleum, carton, hartie, plasa etc. gama e foarte larga, dar sunt si restrictii. nu poti tunde cainele, de exemplu :)

  • ce grosime maxima poti taia? - vreo 6 mm. aici trebuie totusi sa iei in calcul si structura / duritatea / rezistenta materialului. poti taia furnir de 0,5 mm, dar nu si o placa groasa de 2 mm. la fel si cu plasticul, mocheta sau mai stiu eu ce. ixo cutter e pentru taieri precise si finutze.

  • cum tai? cum schimbi cutitul? pun pariu ca n-ai chef, dar trebuie sa citesti ce am scris aici: foarfeca-bosch-xeo. in postarea aia am aratat / explicat in detaliu, am pus si video cu operatiunile respective, iar sculele sunt similare. n-as vrea sa ma repet aiurea doar de dragul de a avea o postare lunga.




!! orice ai face, inainte sa incepi lucrul e cazul sa executi cateva taieturi de proba, ca sa-ti antrenezi mana si sa vezi cum se comporta materialul de taiat. asa o sa-ti dai seama si ce viteza de avans sa folosesti, si de cate puncte de sprijin / fixare are nevoie materialul ca sa obtii o taiere perfecta etc.

iti mai zic un singur lucru: ixo cutter functioneaza doar cu surubelnita setata pe sensul de rotatie spre dreapta (insurubare).

nu puteam face o postare despre o scula fara sa o folosesc, asa ca uite in video si cateva probe de taiere (plasa de tantari, carton gofrat si linoleum).







daca-ti place jucaria, uite-l pe ixo cutter de vanzare separat de surubelnita aici: bosch ixo. e un cadou potrivit si pentru meseriasi, si pentru doamnele pricepute. uite si dispozitivul, alaturi de celelalte accesorii bosch ixo.





spor!

No comments:

Post a Comment