meserias in bricolaj: sa decoram peretii

5/29/15

sa decoram peretii

decoratiune de camera

graffiti de interior

te-am obisnuit cu proiecte realizate de mine, dar e momentul sa ma abat de la regula. astazi iti prezint un proiect decorativ facut de fiica-mea. vreau s-o laud, ca tot vine 1 iunie :)

a primit camera ei, evident ca s-a declarat nemultumita de aspect si s-a gandit cum sa o infrumuseteze. s-a gandit, a facut proiecte si liste de shopping (iti poti inchipui ca erau una mai extravaganta ca alta) si a venit la negocieri. dezastru pe toata linia! am refuzat toate variantele care implicau mersul la magazin si cumpararea de obiecte decorative. pur si simplu nu era momentul unor asemenea investitii. in consecinta, ea a promis ca se va razbuna cand se va face mare si ma va interna intr-un azil ieftin :)

dupa ce s-a impacat cu decizia de a nu cumpara nimic de pe lista ei si s-a resemnat cu gandul ca are o copilarie nefericita, a trecut la inovatie: si-a decorat singura peretii! wow! la asta chiar nu ma asteptam. fata lu' tata!





deci, avem o camera. normala pentru un adult, "ingrozitor de banala" pentru un copil. avem un copil cu aspiratii mari si scumpe, frustrat de refuzul adultilor de a investi o avere in "cateva lucruri care sa inveseleasca un pic incaperea aia trista". avem acelasi copil, de data asta inventiv: in loc sa se lamenteze, a cautat solutii. a gasit un perete care se preta la un graffiti, si-a cumparat materialele si a trecut la treaba.

trebuie sa ma intorc un pic in timp si sa-ti spun ca totul a pornit de la poza de mai jos.


model pe hartie pentru decoratiune perete


i-a placut stilul doodling characters, l-a exersat, l-a transformat in graffiti. as zice ca nu i-a iesit chiar rau. nu sunt eu critic de arta, dar am atata simt artistic cat sa spun ca are un aspect civilizat. asadar, dupa ce i-a iesit varianta mica, a prins curaj si a transpus ideea pe un perete. din cate mi-a zis, personajele desenate nu au fost gandite si proiectate in detaliu, fiecare cu cine stie ce mesaj profund. a fost inspiratie de moment.

mare lucru nu e de spus in privintza tehnicii. cartonul ala inramat l-a realizat cu un marker permanent, dar pentru lucrarea murala a fost nevoie de tuburi cu vopsea acrilica. peretele e zugravit cu lavabila, deci metoda si suportul sunt compatibile.

e cazul sa adaug ca desenul mural a fost facut in rate. un pic azi, un pic maine, apoi pauza o saptamana. ti-am zis doar: inspiratie de moment. imi pare rau ca nu am facut poze si la variantele intermediare. oricum, tipul asta de grafica "endless drawing" e bun pentru ca-l poti continua oricand si oricat.

probabil ca atunci cand voi zugravi camera aia voi avea probleme serioase la curatarea peretelui, dar ma voi descurca eu cumva. acum, chestia asta chiar nu conteaza. important e rezultatul: are o camera decorata dupa pofta inimii. cu costuri foarte mici (tuburile cu vopsea si cateva pensule), la care se adauga implicarea personala maxima. in plus, satisfactia de tata. misto, zic eu.

________________________________

daca esti pus pe schimbat aspectul locuintei, iti reamintesc un alt exemplu de decoratiune murala prezentat aici: decoratiune mozaic. materiale utilizate: mozaic si adeziv pentru perete. despre mozaic nu e mare lucru de spus. il gasesti la supermagazinele de materiale de constructii, la raionul de faianta / gresie pentru ca sunt folosite la placari de pereti. dar, in timp ce faianta are pret pe metru patrat, astea au pret la bucata.
decoratiune murala din mozaic metalic

recunosc, mozaicul folosit de mine era in zona cu produsele cele mai scumpe. e de fitza maxima! piesele sunt acoperite cu tabla cromata lucioasa sau matuita si le-am gasit in varianta argintie sau roscata (otel sau cupru).

mai departe, nefiind artist, deci neavand "inspiratie de moment", am creat un model pe calculator, l-am pritocit cateva zile, apoi am transpus proiectul pe perete. si ai vazut ce a iesit.

si in cazul asta o sa am probleme cand va veni timpul sa zugravesc camera respectiva, dar decoratiunea e prea misto, imi asum riscul de a munci mai mult o data la nu stiu cati ani.


daca vizitezi un asemenea raion de faianta, vei vedea ca ai de ales intre numeroase variante: mozaic din sticla, piatra, metalic, de forma patrata sau dreptunghiulara, de diferite dimensiuni. deci poti realiza arta abstracta, forme geometrice, mesaje text, diferite figurine etc. foloseste-ti imaginatia!


la final, o concluzie. eu nu iti vand vreun pont genial. iti zic doar ceea ce stiai deja: poti personaliza o camera la costuri materiale modeste si cu efecte spectaculoase. trebuie doar sa-ti pui imaginatia la lucru. inspira-te din ideile astea, inspira-te din ideile altora (netul e plin), inoveaza tu ceva, apoi pune ideea in practica si da-i locuintei tale un aer aparte.

daca nu te simti artist, dar tii sa evadezi din banalul decoratiunilor clasice, poti imbogati atmosfera camerei cu ajutorul unor stickere de perete ca astea de aici: stickere perete. sau, in varianta personalizata dupa o poza oferita de tine, aici alte stickere.



spor!

No comments:

Post a Comment